Isnin, 28 Disember 2009

SURAT DARI HAWA...Teman-teman,
Satu hari, aku menerima satu e-mail dari salah seorang temanku mengenai kekesalannya terhadap sikap kaum Adam. Benarkah segala telahannya itu??? Bacalah warkah yang dikirimnya. Kemudian, fikir-fikirkanlah...


Assalamualaikum..

Maaf kupohon darimu, duhai adam…, seandainya bait bicara ini bisa mengguris parah tangkai hatimu dan membenamkan luka yang dalam. Telah lama aku mencari kekuatan, untukku laungkan getaran di jiwa yang makin mencengkam, segalanya kerana rindukan berkibarnya syiar islam, di Bumi yang kian gersang ini….

Adam,
Sukarnya untukku lafazkan kecewa di hati ini, bila saban hari ku terpaksa berhadapan dengan kaummu yang sekadar tertunduk malu, sedang deretan dosa dan noda melingkari ruangan alam…. Melakar titisan hitam, keji, tanpa alasan…. Kenapa Adam, kau membisu??? Sedangkan kekuatan padu di tanganmu, sekadar membisu, masa terus berlalu….

Adam,
Tersangat pilu hatiku, bila melihat kaummu, menghapuskan hijab antara kita…pandanganmu kau tebarkan ke serata ruangan, tiada lagi halangan…. Hawa jadi perhatian, hingga mahu rasanya ku persembahkan pada kalian, perlembagaan yang jadi pegangan umat Islam, "Al-Quran"…. Bukankah jelas dinyatakan, kita punyai batasan, tak bisa dirobohkan, segalanya tuntutan…, dan kalianlah yang harus tegakkan, dalam kecetekan akal fikiran umat zaman ini!!!

Adam,
Bukan niatku untuk membelakangkanmu, malah kutahu, kau lebih berkuasa daripadaku, yang cukup lemah dan kerdil ini…tapi, ku tak mampu, Adam…. Menyimpan lahar yang kian bergelegak ini…, dan jiwaku meronta sayu, kekuatanku terbatas, Adam!!! Suara hatiku tenggelam…, segalanya membeku sehingga peritnya kutahan, dalam dakapan duka, menanti terbangunnya kegemilangan Islam….

Adam,
Ku tak mampu lagi menahan tangis ini. Hiba bila mengenangkan sikapmu, ego kau julang, kau biarkan ku merintih dalam sendu menahan pedih…. Pernah dan sering kuluahkan. Kau harus bangkit dan cipta perubahan…. Kau mampu, Adam!!! Kerna, bukan lemah yang terbenam dalam dirimu, tapi kemahuan yang tak kau gilap!!! Sesekali aku bangga, Adam…. Kau memang insan gemilang, ilmumu tak terbilang, tapi kemana hilangnya kewajipanmu yang harus kau kendong untuk memimpinku ke jalan kebenaran???!!!

Adam,
Sekali lagi kupohon pengertianmu, bukan kebahagiaan zahir yang ku harapkan…, bukan jua kebebasan pergaulan kita yang jadi impian, hancurkanlah segalanya itu…. Kubenar-benar mengharapkan kau bangkit membela maruah agama kita…. Bentukkan kembali hati-hati yang mengagungkan kebesarannya, laksanakan perintah-Nya dan seterusnya, biah solehah mengharumi dunia….

Adam,
Bicara ini harus kuhentikan jua…. Namun, kemaafan tetap ku hulur dan mengharapkan penerimaan. Walau ku tahu, ada hati yang bakal menyimpan dendam, ada jiwa yang bergetar menahan kemarahan, namun, biarlah…. Aku redha dan kupasti dengan ketulusan niatku tanpa ada karat mazmumah dan muslihat yang tersimpan….

Bangkitlah adam!!!
Teruskan bina kekuatan……
Bimbinglah kaumku yang merindukan kemantapan iman…
Bukan sekadar impian….
Kebahagiaan dunia yang tak kesudahan…
Kita bertemu DI SANA ….
NEGERI KEKAL ABADI.
InsyaAllah…
Sekian….

Ikhlas dari Hawa.. :)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan